Najava: Black Hole Bike Fest, 18.-27. 7. 2014.

Peca-e1405398851907

U petak 18. srpnja počinje drugo izdanje Black Hole Bikefesta, desetodnevnoga festivala brdskog biciklizma u blizini Mežice, u slovenskom dijelu Koruške. Iako se isprva možda čini da je deset dana previše, nije: dva su glavna događanja na rasporedu vikendima, dok su sadržaji tijekom tjedna namijenjeni ljudima koji su dio godišnjega odmora, mudro, odlučili provesti u očaravajućoj prirodi Koruške.

Ako su ti ljudi jednako mudro i planirali, njihovo će odredište biti Eko Hotel Koroš na Jamnici, ujedno i domaćin prvoga vikenda festivala. Vlasnici Koroša, Štruclovi, obitelj entuzijasta, već godinama grade turističku ponudu utemeljenu na brdskome biciklizmu. Dixi je stručnjak za hotelijerstvo, dok njegov sin Anej dušom i tijelom živi za brdski biciklizam. Taj spoj dviju ljubavi bio je ključan za stvaranje onoga u čemu danas možemo uživati za posjeta njihovu djeliću raja koji se odlikuje čistom i održavanom prirodom, ekološkim uzgojem hrane i težnjama prema što većoj samoodrživosti, uz apsolutno sve biciklističke divote koje taj kraj nudi. Vjerojatno ste svi čuli za prilično restriktivne zakone o kretanju prirodom, koji su na snazi u Sloveniji. No ekipa iz Koroša je u dogovoru sa susjedima, vlasnicima okolnih šuma i polja, uredila mrežu singletrackova, koje od milja zove flow trails i koji će vam već nakon prvih okretaja pedala na početku jednog od mnogih spustova izmamiti neizbrisiv smiješak na lice. Duga vožnja po rahloj šumskoj zemlji, vijuganje kroz beskrajne grmove borovnica… Zaista jedinstven doživljaj.

ekohotel-koros-e1405398939248

Na nekoj od već spomenutih jamničkih singlica prvoga će se vikenda festivala voziti peta ovosezonska utrka serije SloEnduro, dok će u nedjelju posebna etapa utrke biti održana u lokalnoj atrakciji, tunelima napuštenoga rudnika olovne rude, duboko u planini Peca.  Dosad su bicikli prolazili samo jednom od dvadesetak etaža toga rudnika, no za enduro je potreban nagib, te je zato napravljena staza koja se spušta kroz  tri etaže i vozače odvodi do cilja devedesetak metara niže.

black-hole-maraton-tunel-e1405398997900

Da ne bi sve bilo tako službeno, prvoga vikenda, osim prave utrke, u planu je i zafrkantska: državno prvenstvo u kategoriji Pit Stop Enduro. Kao što se može naslutiti, riječ je o enduro-utrci usred koje morate stati i nešto popiti, odnosno reći ‘stop’ i onda ‘pit’. Začudo, prošle godine nije manjkalo sudionika za ovo natjecanje.

Zahvaljujući sponzorima, tijekom prvoga vikenda kod EkoHotela Koroš možete isprobati testne bicikle, naravno, primjerene okolišu u kojem se nalazite.

Kmetija-Koros2-e1405399046311

Nakon SloEnduro-vikenda vrijeme je za odmor i pripreme za maraton koji će se na Peci voziti idućeg vikenda. No to ne znači da će zavladati petodnevna dosada i iščekivanje. Tijekom tjedna bit će organizirane razne radionice, tečaj brdskog biciklizma za djecu, pa čak i „ženski“ dan, a uvečer videoprojekcije ili predstavljanja biciklističkih putopisa. Za sve željne aktivnoga odmora na raspolaganju je ekipa iz EkoHotela Koroš. Rado će vas povesti na ture svojim flow trailovima na Jamnici, provesti Geoparkom Karavanke ili pak odvesti na austrijski dio Pece, gdje se gondolom možete odvesti na vrh još nedovršenoga 12-kilometarskog flow traila koji je osmislio poznati njemački graditelj Diddie Schneider. Osim brojnih, zabavnih i mjestimice zahtjevnih staza, u području Jamnice postoji imnogo šumskih putova, dobro održavanih makadama koji su ceste-poveznice zabačenih kmetija s „civilizacijom“. Tim šumskim putovima prolazi samo nekoliko automobila dnevno i zato su idealno mjesto za obiteljske šetnje ili vožnje biciklom s djecom. Domaćini će u dogovoru s vama lako prilagoditi ture vašim strastima i kondiciji.

Maraton-e1405399088981

Drugi festivalski vikend, 26. i 27. srpnja, donosi malo zahtjevniji enduro-događaj, maraton Črna lukna. U ponudi su utrke od 30 i 51 km, a obje će, nakon iscrpljujućih uspona i krasnih singletrackova, provesti natjecatelje kroz već spomenuti 6,5-kilometarski tunel kroz Pecu.

maraton2-e1405399127943

Ako možete posjetiti Jamnicu i Korušku, bilo za vrijeme trajanja Black Hole Festa ili u nekakvoj varijanti produženoga vikenda ili dijela godišnjega odmora, nećete požaliti, jer će gostoprimstvo i ugodan ambijent vrlo vjerojatno od vas stvoriti okorjele recidiviste.

Od Zagreba je najkomotnije poći autocestom za Macelj, pa preko Maribora za Dravograd. No u ovo krizno doba, izbjegavanje cestarina i vinjeta nije naodmet, pa ako vam četrdesetak minuta dulja vožnja ne predstavlja problem, predlažemo rutu preko Krškoga, Zidanoga mosta, Celja i Dravograda koja prolazi mnogo ljepšim krajolikom nego autocesta.

{vimeo}71401751{/vimeo}

 

(dropbike.com)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17