Destinacije

Nacionalni park Lovćen

05 - 12 Lovcen

Obuhvata centralni i najviši dio istoimene planine koja je za Crnogorce simbol slobode i „sveti oltar“. Na Jezerskom vrhu, u carstvu munja i gromova, podignut je mauzolej Petru Drugom Petroviću Njegošu, vladici, pjesniku i vladaru crnogorskom (1813 -1851).

Uspinjanje do mauzoleja je kruna posjete Nacionalnom parku, a do ove impozantne građevine stiže se cestom iz Cetinja, dugom oko 20 km, a potom savladavanjem 461 stepenika do vrha planine.

Park obuhvata površinu od 6.400 hektara. Najniža tačka Nacionalnog parka „Lovćen“ je raskršće puteva na mjestu Krstac (927 mnm), a najviša vrh Štirovnik, 1.749 metara nadmorske visine, koji je i najveći vrh planine Lovćen.

Lovćen je poznat po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – ka moru, Skadarskom jezeru ili visokom gorju na sjeveru. Gdje god da pogledate doživjećete neponovljivu i nezaboravnu vizuelnu impresiju. Tačke na Lovćenu sa kojih se vide crnogorske ljepote su brojne: Jezerski vrh, Štirovnik, stari drum od mjesta Krstac do zimovališta Ivanova korita; sa austrijskih strategijskih cesta koje su vodile do vrhova planine, sa kotorskih serpentina - drevne ceste koja poput zmije vijuga lovćenskim stranama. Riječ je o svojevrsnom projektnom i graditeljskom fenomenu. Na strmoj lovćenskoj padini, eksponirane zalivu Boke - serpentine su neponovljiv doživljaj.

Većina sakralnih objekata i zanimljivog etnografskog materijala na Lovćenu, koncentrisana je na području Ivanovih korita i sela Njeguši, poznatog po izvanrednom pršutu i siru. Lovćenska oblast poznata je i po drevnom piću starih Slovena – medovini. Na ovom potezu upoznaćete autentičnu narodnu arhitekturu: katune (ljetnje naseobine stočara) i stare kamene kuće sa krovovima od rezane slame ili pločastog krečnjaka; seoska guvna - mjesta na kojima su održavani narodni skupovi, gdje se slavilo i veselilo. Desetine seoskih crkvica, karakteristične tipske graditeljske forme, prepoznatljive po zvoniku "na preslicu" (forma podsjeća na preslicu) upotpunjuju lovćenske pejzaže.

Kontakt

Tel:
+382 (0)69 328 858
Mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web:
www.nparkovi.me

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17