"Imamo mali san zove se Zenica - Mont Blanc"

Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc

Prva zenička ekspedicija "Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc" krenula je u završne pripreme za Mont Blanc. Prenosimo dio atmosfere sa njihovog puta i zahvaljujemo ekipi koja nam je poslala izvještaj i fotografije.

Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc 1

Njihova misija na koju su krenuli 3. kolovoza bila je planina Prenj i nevjerovatni vrh Lupoglav sa visinom od 2 103 m. Kako kažu iz ekipe put je „u isto vrijeme surov i opak, ali također pitom i drag“. Ruta kojom su išli je Mostarska Bijela - Grabovčići - Barni Do - Lupoglav.

Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc 4

"Vedro i zvjezdano nebo nam je govorilo da će biti lijep dan, iako se to na Prenju nikada ne zna. Izlazak sunca u Grabovčićima i nastavak hoda do Barnog Dola uz jutarnje zrake sunca - bilo je lijepo. Nastavili smo hodati sada već po jakom suncu do grobova Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića, zeničana koji su ostavili svoje živote na ovoj planini također pripremajući se za Mont Blanc."

Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc 5

"Nakon kratkog odmora, krenuli smo na uspon na Lupoglav. Vrijeme je postalo promjenljivo i vjetar je nagovještavao da bi se nestašni Prenj mogao poigrati sa nama. Ipak, dopustio nam je da se popnemo i napravimo nekoliko fotografija te krenemo dalje, jer nas čeka dug i naporan silazak. Vjetar je nanosio maglu i opet je otpuhivao u krug oko ovog velikog diva. Pred sami ulazak u Barni Do, dočekala nas je magla koju je vjetar napuhivao iz doline, ali smo ipak uspjeli pobjeći. Uz malu kišicu spustili smo se do Grabovčića gdje nas je ponovno pratilo sunce. Izlaskom iz Grabovčića uhvatio nas je mrak i do Mostarske Bijele vraćali smo se pod svjetlima baterije."

Imamo mali san zove se Zenica-Mont Blanc 2

Uvijek nepredvidiv div Prenj, pokazao je svoje moći i dokazao da se sa njim nije "zezati". Ipak, težak jednodnevni uspon prošao je bez problema i ekspediciji preostaje još jedan pripremni uspon prije polaska na Mont Blanc, a to je najviši vrh BiH, Maglić sa 2 386 m.

Želimo im puno sreće i redujemo se novim izvještajima!

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17