Predstavljen vodič planinarski put DR Jovo Elčić

haliddraganzehra

Istočno Sarajevo - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske promovisao je večeras u Istočnom Sarajevu vodič i dnevnik Planinarski put "Dr Jovo Elčić" autora Brace Babića.

Planinarski put nosi ime kao znak sjećanja i poštovanja na rano preminulog planinara Jovu Elčića i povezuje tri planine poznate po izuzetnoj ljepoti Treskavica - vrh Veliki Treskac, Lelija - vrh Velika Lelija i Zelengora - vrh Bregoč.

Staze na ovom planinarskom putu su markirali i uredili planinari i prijatelji Jove Elčića.

Autor vodiča i dnevnika Braco Babić, koji je planinarski i turistički vodič, izrazio je zadovoljstvo što je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske pomogao realizaciju ovog projekta.

"Elčić je bio istaknuti član Planinarsko-sportskog društva žTreskavicaž koji je preminuo u 36. godini. Sa njim sam čak išao i u ekspediciji na Himalaje. Markiranje puta koji je opisan u vodiču, započeo je upravo on", rekao je Babić.

On je dodao da je markiranje puta završila grupa Elčićevih prijatelja planinara iz kluba što je trajalo dvije godine, a izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske je upravo rezultat tog rada.

Recenzent Dragan Jaćimović, koji se predstavlja kao posljednji Jugosloven i prvi Srbin koji je osvojio vrh Mont Everest, rekao je da je Elčića upoznao upravo na ekspedicijama na Himalaje i u južnoj Americi zbog čega je sa zadovoljstvom napisao recenziju za ovaj vodič. On je dodao da je vodič namijenjen početnicima planinarima i onima koji žele da se učlane u planinarski klub.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta istakao je da vodič i dnevnik Planinarski put "Dr Jovo Elčić" predstavlja doprinos promociji turističkih potencijala u BiH, ali i Planinarskom savezu Republike Srpske.

"Vodič je pogodan za mlade generacije planinara i pomoći će im da se samostalno upute u otkrivanje prelijepih planina koje su u njemu opisane", rekao je Kerleta.

Predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković izrazio je zadovoljstvo što je večeras u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske promovisan prvi vodič ove vrste u BiH poslije rata.

"Prije izbijanja rata 1992. godine bilo je ovakvih vodiča i to je poznata forma. Put koji mi večeras promovišemo prolazi kroz jako lijep krajolik. Putevi koji povezuju više planina nazivaju se transferzalni putevi i jedan od takvih je i ovaj čije markiranje je započeo Jovo Elčić zbog čega ta trasa danas nosi njegovo ime", rekao je Isaković.

On je naglasio da je Babić dugogodišnji planinar koji odlično poznaje sve planine u BiH, što je i razlog da je ovaj vodič urađen znalački i da predstavlja primjer dobre planinarske literature.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17