Nacionalni park Tongariro

Mt-Ngauruhoe-desktop

Novi Zeland ima toliko nevjerovatnih krajolika za pogledati, a Tongariro nacionalni park je sigurno jedan od njih. Ovaj ujedno i najstariji nacionalni park Novog Zelanda, osnovan u listopadu 1887., a ime je dobio po vulkanu Tongariro (maorski) koji se nalazi unutar vulkanskog prstena jezera Taupo u središnjem dijelu Sjevernog otoka.

Nouvelle Zélande Ruapehu 01

Tongariro se nalazi 20 km jugozapadno od jezera Taupo i najsjeverniji je od tri aktivna vulkana Sjevernog otoka; s druga dva, Ruapehu i Ngauruhoe, čini Nacionalni park Tongariro. On je 1990. godine upisan na popisu mjesta svjetske baštine u Oceaniji, a 1993. je njegov status potvrđen kao prvo mješovito - kulturno i prirodno dobro. Naime, unutar parka se pored aktivnih i ugaslih vulkana, te raznolikih ekosustava i spektakularnih krajolika, nalazi i nekoliko maorskih svetišta, uključujući vrhove navedenih vulkana koji se smatraju za tapu („sakralno”).

narodni-park-tongariro-

Tri vulkana smještena u srcu parka, planine Tongariro, Ngauruhoe i Ruapehu južna su granica vulkanske zone Taupo, gdje su vulkanske aktivnosti počele prije 2 miliona godina, a traju i danas. Činjenica da su vulkani aktivni ne brine posjetitelje koji skijaju niz padine i planinare do kratera.

Kontrolni sistem omogućava rano upozorenje prilikom erupcije, a raznolik krajolik i spektakularan vulkanski teren pruža fascinantan pogled na vrlo mističan okoliš, koji je čak poslužio i Peteru Jacksonu za film Gospodar prstenova. Najpoznatiji dio parka je Planinski prijelaz Tongariro, staza duga 12 kilometara koja počinje u razbarušenom pašnjaku, a zatim se penje pored litica od lave i glečerskih morena do podnožja Ngauruhoea. Krateri koji se puše, stara lava koja protječe i termalna jezera čine nezaboravan doživljaj za šetače.

Tongariro

Mount Ngauruhoe je aktivni stratovulkan koji se sastoji od mnogih slojeva stvrdnute lava, tefre i vulkanskog pepela. Nalazi se na 2.291 metara nadmorske visine te je jedan od najmlađih vulkana u Mount Tongariro vulkanskom kompleksu. Crveni krater pruža Marsovski krajolik. Željezo je oksidiralo i pretvorilo ovu zemlju u crveni prah prošaran crnom, smeđom i žutom sa svim njihovim gradacijama. Miris sumpora i toplina zemlje svjedoče o još postojećoj vulkanskoj aktivnosti.

Mount Ngauruhoe

Pored njih tu se nalaze i brojni ugasli vulkani, ledenjaci, naslage lave i raznolike vrste izvora. Snažna glacijacija je posljednjih 14.700 godina erodirala Tongariro i Ruapehu u kojima se danas nalaze ledenjačke doline i raznolike morene. Danas se ledenjaci mogu naći samo na Ruapehu i nakon nekoliko desetljeća povlačenja imaju duljinu kraću od 1 km.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17