Kako je nastao bungee jumping?

beautiful-bungee-jumpingRiječ bungee na engleskom narječju koristi se na zapadu kao izraz, odnosno sleng za gumicu ili za elastični pojas – tkaninu pokrivenu gumenim kablom s kukama na krajevima (bungy uže). Bungee jumping (land diving), danas poznati ekstremni sport, nastao je iz ritualnog obreda zvanog N’gol u džunglama Vanuatu na južnim obalama otoka Pentekost, Novi Zeland.

Nastao je prije više stotina godina, neki kažu i tisuću, kada je pretučena žena pobjegla od svoga muža Tamale. Našao ju je kako se krije na visokom drvetu. Kada se počeo penjati za njom, žena je skočila. U agoniji zbog njene smrti, skočio je za njom vezavši lijanu oko zglobova. Tamale je navodno preživio i nestao poslije toga.
Tijekom godina ritual se proširio, muškarci i dječaci, neki i od sedam godina starosti penjali su se na kulu i skakali s platforme pokazujući snagu i dajući do znanja ženama da više nikada ne mogu biti prevarene. To je također i obred plodnosti. Danas samo ograničen broj ljudi može prisustvovati ovom jedinstvenom obredu. Postoje određeni datumi svake godine na koje se izvodi obred.
Land Diving je preteča bungee jumpingu, a ovdje muškarci skaču s drvenog tornja visine oko 20-30 metara sa samo vinovom lozom omotanom oko noge. Land Diving se radi bez ikakve sigurnosne opreme, a domaći su ga uspjeli pretvoriti u pravu turističku atrakciju.

beautiful-bungee-jumping-location
Prve moderne bungee skokove izveli su 1. travnja 1979. članovi Oxford University Dangerous Sports Cluba s Clifton Suspension mosta u Bristolu s visine od 76 metara. Skakači su uhićeni nedugo nakon toga, ali su nastavili sa skokovima u SAD-u od Golden Gatea i Royal Gorge mostova.Tek kada se Britanac A. J. Hackett popeo na Ajfelovu kulu i izveo s nje bungee skok 1987. godine, sport je stekao svjetsku slavu, a najnovija “moda” je bungee skok po mraku.
Bungee jumping je odlična zabava za sve željne adrenalina, novih stvari i suočavanja s vlastitim strahom. Za ovaj sport nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, samo malo hrabrosti i volje da to učinite!

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17