Articles

Bicikl: Vozilo, rekreacija i zabava sve u jednom

bicikl-vozilo-rekreacija.jpgBez obzira želite li stići na posao, a da pritom ne zapnete u prometnom kolapsu ili se riješiti stresa nakon što se vratite kući, bicikl je rješenje vaših problema. Uz mnogobrojne prednosti za vaše zdravlje, vitkost i novac, bicikl je blagotovoran i za “zdravlje” planeta jer je potpuno ekološki način transporta.

Vozeći bicikl, djeca bolje upoznaju mjesto u kojem žive i još dugo pričaju o velikoj obiteljskoj pustolovini. Naravno, nakon što ih upoznate s pravilima vožnje. A njih će najbolje usvojiti ako ih odvedete na obiteljski izlet biciklima. Osim što ćete primjerom pokazati kako voziti naseljenim mjestima, a kako zemljanim cestama, možete ih naučiti kako zakrpati i napuhati gumu, vratiti spali lanac i druge osnovne popravke. Tako ćete i sami provjeriti koliko je savladao biciklističke vještine prije nego ga pustite da samostalno vozi metalnog ljubimca. No ne zaboravite kako je to ponajprije izlet na kojem bi se djeca trebala zabaviti, ne izmoriti. Ponesite vode i hrane, planirajte i česte kratke stanke. Odaberite rutu bogatu zanimljivim sadržajima. Ako će samo “pedalirati”, djeca će brzo zamrziti bicikl.

KRIVI MODEL i pogrešno podešen bicikl neće samo uništiti užitak vožnje nego će oštetiti leđa i zglobove. Većina, potpuno pogrešno, kupuje mountain bike iako se uglavnom voze gradom. Dok mu njegovi mali i široki kotači te položaj tijela, koji težinu prebacuje na prednji kotač, omogućuju da čvrsto leži na brdskom terenu, za vožnju gradom potpuno je neprimjeren. Kombinirani bicikl s višim volanom i širom sjedalicom manje će opteretiti leđa, zahvaljujući većim i tanjim kotačima, brži je na asfaltu, a opremljen je i blatobranima te svjetlima neophodnim za noćnu vožnju. Ako odaberete pravi bicikl, lako ćete ga podesiti prema svojim proporcijama. Dok sjedite na biciklu, noga bi trebala biti gotovo potpuno ispružena dok stoji na pedali u najnižem položaju. Kad je pedala uzdignuta, koljeno se nipošto ne bi smjelo savijati pod kutem oštirijim od 90 stupnjeva. Tako podešena sjedalica trebala bi biti u visini volana te u visini struka kad stojite.

UZ OBAVEZNU koju propisuje i zakon, poput svjetala, bicikl obavezno opremite štitnikom za lanac kod pedala. Nemate li ga, kada vam noga sklizne s pedale, možete zapeti za oštri zupčanik i teško ozlijediti potkoljenicu. I odjeću prilagodite biciklu. Ne vozite sa širokim nogavicama, a obucite i tenisice bez vezica.

KAO I KOD automobila, što manje platite bicikl, više ćete potrošiti na održavanje. A “škrtarenje” se može naplatiti i vašom sigurnošću, dovoljno je da zakažu jeftine kočnice ili se bickl zakoči dok jurite nizbrdicom. Kod kupovine rabljenog bicikla proći ćete nešto jeftinije, no uvijek riskirate da kupite ukradeni.

ŠTO RANIJE krenete privikavati djecu na bicikl, to će biti sigurnija u prometu. Počnite dok se još igra u okolici doma, pod budnim okom roditelja. Kada naraste dovoljno da se vozi okolicom, suvereno će vladati svojim limenim ljubimcem na dva kotača. Ne kupujte mu bicikl za koji tek treba narasti, naročito ako tek uči.

KRAĐU spriječite šipkom, a ako bicikl nestane, izdajte tjeralicu. Kako biste spriječili krađu, radije ga zaključavajte čvrstom šipkom nego lancem, a čim ga kupite, pogledajte tvornički broj okvira. Ako ga nema, odvezite ga bravaru da ugravira prepoznatljiv znak. A ako ga ukradu usprkos oprezu, prijavite policiji.

I ZA BICIKLISTE VRIJEDI 0.0 PROMILA
Biciklisti koji voze pod utjecajem alkohola i droge neće možda ostati bez vozačke dozvole.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Avanturista iz Banje Luke na biciklu obilazi svijet: Uživanje uz malo novca

Opširnije »

Naim Logić - Prvi Bosanac na vrhu Antarktika

Opširnije »

Obnova doma na Prokoškom jezeru

Opširnije »

Prvi put u povijesti izveden uspon na zaleđene slapove Niagare

Opširnije »

Osmogodišnjak iz Sarajeva izabran za planinara godine

Opširnije »

AUTOBUSKA LINIJA SARAJEVO, ISTOČNO SARAJEVO, PALE – JAHORINA

Opširnije »

Poziv na seminar za biciklističke sudije-početnike

Opširnije »

Lejla Tanović potpisala profesionalni ugovor za tim Salcano

Opširnije »

Test: Duro Matador 26×2.10

Opširnije »

Pokrenuta revolucionarna biciklistička sigurnosna tehnologija

Opširnije »
Septembar 2015
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Nema događanja

planeta logo

  

click logo    designer