Biciklistička staza u Sarajevu imat će bežični internet

1233603

Projekat izgradnje biciklističke staze u Sarajevu pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva, a razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza.

Uz to, biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u Sarajevu.

Inicijativu Grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza te Direkcija za ceste KS, koja zajedno s Gradom Sarajevom finansira projektiranje staze u iznosu od 48.000 KM.

Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.

Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektirano i izgrađenu po evropskim tehničkim standardima, Grad je angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo.

Institut je izradio Idejni i Izvedbeni (Glavni) projekat, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu. Prema Glavnom projektu, čija je revizija u toku, staza će biti duga oko sedam km, realizirat će se fazno, na potezu Stupska petlja - most Skenderija.

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta.

Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će dva metra, a kroz Vilsonovo šetalište gdje će staza biti dvosmjerna, iznosit će 2,5 m.

Grad se opredijelio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Grad Sarajevo je dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze.

Staza će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, obostrano, saopćeno je danas iz Gradske uprave Graga Sarajeva.

Grad uskoro očekuje i saglasnost Općine Novo Sarajevo na inicijativu da najveći dio staze na ovom području prolazi kroz Vilsonovo šetalište zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ulici Zmaja od Bosne.

Zadnja faza projekta predviđa da staza, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.

 

(BikeMagazin)

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17