Destinacije

HRVATSKA - Jama Vrtare male

 vrtara

Jama Vrtare male nalazi se u Dramlju kod Crikvenice, a duboka je oko 30 metara. Godine 1996. crikvenički se speleolog i dokumentarni fotograf Dragan Pelić, spustio u jamu Vrtare male i na dnu u vodi zamijetio vrlo rijetku vrstu podzemnog dekapodnog račića; kozice, potpuno bijelog i bez očiju te je to tada bio jedini takav nalaz u Primorsko-goranskoj županiji.

Iste godine se uz Pelića u jamu spustio Branko Jalžić te su zajednički utvrdili postojanje zanimljivih fosilnih ostataka (zubi, dijelovi kostiju i ostalo). Na temelju tih nalaza Jama Vrtare male definirana je kao Spomenik prirode i preliminarno je zaštićena.

Paleontološka iskopavanja u jami Vrtare male vodio je Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba, trajala su deset dana od 22. rujna do 1. listopada 2007. godine, kao nastavak istraživanja jame u 2005. (Hrvatsko biospeleološko društvo) i 2006. (Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU) godini. Iskopavanja su obavljena na tridesetak metara dubine na dnu jame u jugoistočnom kraku, neposredno iznad "Velikog jezera".

  
Iskopavanja u jami obavljali su:
Branko Jalžić, instruktor speleologije
Mr.sci. Kazimir Miculinić, geolog
Vedran Jalžić, geološki tehničar
Predrag Rade, speleolog
Damir Lovretić, speleolog

  
Utvrđeno je da su svi dijelovi tretiranih sedimenata fosiliferni, da sadrže brojne skeletne ostatke pleistocenskih životinja. Iskopavanjem se utvrdilo da su kosti uklopljene u sedimentu uglavnom kaotično raspoređene, sedimentacijom razdrobljene, na pojedinim mjestima obljepljene manganskom prevlakom, a mjestimično sigastom okorinom. Izvađene kosti očišćene su vodom i u vlažnom stanju, s točnim oznakama mjesta nalaza, dopremljene u Hrvatski prirodoslovni muzej na obradu, gdje su postupno kroz 20 dana sušene u prostorima s temperaturom od 22 °C i relativnom vlagom od 63-65%. Nakon relativnog sušenja, dio kostiju je dodatno isprepariran, ljepljenjem rekonstruiran i konzerviran te primjereno deponiran.

  

Među njima su za sada identificirane kosti slijedećih životinja:
Špiljski lavovi (Panthera spelaea); dvije, skoro cjelovite lubanje sa zubima, više desetaka kostiju šapa, pojedinačne kosti prednjih ekstremiteta, pojedinačni kralješci i dijelovi rebara
vuk (Canis (?) sp.); dvije donje čeljusti sa zubima, pojedinačni zubi
medvjedi (Ursus sp.); zubi, dijelovi čeljusti, kralješci i kosti ekstremiteta
bovidi goveda (Bison ili Bos); pojedinačne kosti ekstremiteta i kralješci
cervidi (jeleni); pojedinačne kosti ekstremiteta
ptice (gen et sp. indet.); pojedinačne kosti
mali sisavci (gen. et. sp. indet.); pojedinačne kosti
nosorog; dio noge
konj; tri zuba

  

Jama je dio Nacionalne ekološke mreže - ubilježena je pod šifrom HR3000257. Prostorna granica preventivno zaštićenog područja obuhvaća ulaz u jamu Vrtare male i područje u promjeru od 10 metara od navedenog ulaza na k.č. br. 2684 i 2685, K.O. Dramalj. Za vrijeme preventivne zaštite, koja traje najviše tri godine, na zaštićeno područje primjenjuju se odredbe Zakona o zaštiti prirode i drugi propisi koji se odnose na zaštićene prirodne vrijednosti i zaštićeno nalazište.[1]

 
Vrtare male su iznimno zahtjevno nalazište gdje je nužna primjena speleološke opreme i tehnike. Skučenost i ograničenost prostora, u kojem ne može istovremeno biti veći broj ljudi, opasnost od odrona te potrebna vještina ronjenja u ektremnim uvjetima u potopljenom dijelu jame, bitno su ograničavajući činbenik stručnjacima u istraživanju.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17