Destinacije

SRBIJA - Stopića pećina

stopica-pecina-zlatiborStopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora. Udaljena je 30 km od Užica, 250 km od Beograda i 19 km od magistralnog pravca Beograd – Podgorica. Put Užice – Sirogojno ide iznad same pećine. Stopića pećina je rečna pećina, pošto kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizonta:

periodično poplavljenog, rečnog horizonta i najmlađeg horizonta, pukotine. Bez najmlađeg horizonta Stopića pećina je duga 1691,5 m, pokriva površinu od 7911,5 m2 i ima zapreminu od preko 120.000 m2. Ulaz u pećinu se nalazi na 711 m nadmorske visine. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m. Ulaz u pećinu je impresivan, visok je 30-40 m, a širok 18 m. Klima u pećini je pod uticajem spoljašnje klime, zimi je hladno, a leti toplo. Voda Trnavskog potoka takođe doprinosi mikroklimi pećine.

Pećina se sastoji od pet celina: „Svetla dvorana“, „Tamna dvorana“, „Velika sala sa kadama“, „Kanal sa kadama“ i „Rečni kanal“. Turistički deo pećine nije bogat pećinskim ukrasima, ali ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, dugure -otvori na tavanici, siparska kupa „Pseće groblje“, vodopad „Izvor života“ i, pre svih, niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje (preko 7 metara) od svih pećina u Srbiji. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera.

INFO

Turistička organizacija Zlatibor
Jezero BB – Hala sportova, 31315 Zlatibor
tel. ++381 (0)31 841-646
www.zlatibor.co.rs

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17