Društva

TRNOVO - PD Treskavica

tresxkavica logoZahvaljujući planini Treskavici i njenim prirodnim ljepotama, Trnovo je oduvijek imalo aktivnih i vrsnih planinara, planinarsku družinu, a od 1985. godine i planinarsko društvo. Iako je društvo formirano prilično kasno, Trnovo ima bogatu tradiciju – dugu preko 120 godina. Na Treskavici su odmah poslije aneksije Austrougarske (1878. g.) izrađene planinarske kuće...

...na Turov Stanu ispod Oblika – Katarina (Katharinen-huette) i na Spasovači ispod Vjetrenih stijena – Anselma (Anselma-huette), te poslije prvog svjetskog rata planinarsko svratište u Trnovu sa 12. ležaja pod nazivom “Kod Opata“.

21. aprila 1950. godine formira se PD “Treskavica” Sarajevo, a paralelno i družina u Trnovu koja je sa promjenjivim uspijehom djelovala do 07. novembra 1985. godine kada prerasta u planinarsko sportsko društvo “Treskavica” Trnovo.
Između prvog i drugog svjetskog rata gradi se lovačka kuća na Kozjoj Luci na čijim je temeljima 1952. izgrađen prelijep planinarski dom “Josip Sigmund“. U dva navrata, 1958. i 1970. dom je renoviran i proširen, tako da je bio jedan od najljepših i najkomfornijih domova u bivšoj državi.
Planinarska kuća “Sustavac“ izgrađena je kada i dom na Kozjoj Luci. Raspolagala je sa trpezarijom i jednom sobom sa 8 ležaja. U tom periodu napravljene su i dvije lovačke kuće sa po 6 ležajeva: na Turov Stanu i Spasovači.
Dosad navedeno nam govori da, iako Trnovo sve do 1985. godine nije imalo planinarsko društvo, mještani su naučili da zajedno sa planinarima propagiraju planinarski sport i da u Trnovo i na Treskavicu primaju turiste-planinare iz cijelog svijeta. Naprimjer, iz zapisa Drage Šefera iz daleke 1927. godine može se vidjeti da je u Trnovu bio organizovan planinarski turizam, jer kako on kaže:
“Po dolasku u Trnovo primljeni smo u nezaobilazno planinarsko svratište “Kod Opata”, gdje smo večerali, noćili u uređenim sobama, ujutro dobili konje za prenos opreme i uz pomoć planinarskog vodiča nastavili put do planinarske kuće na Jablan Dolu na Treskavici“.
Drago Šefer (1927.)

 
Isto tako, Trnovljani su zajedno sa planinarima gradili planinarske objekte, markirali planinarske staze, bili pouzdani vodiči, a po potrebi i spasioci.
Zanimljivo je reći, u periodu od 1950. do 1985. godine, dok smo bili pri sarajevskoj Treskavici, imali smo dosta aktivista u matičnom društvu. Mnogi su za to dobili i planinarska priznanja. Družina je uvijek u Predsjedništvu imala svog predstavnika. Nabrojaćemo neke koji su obilježili taj period: Cica Trgovčević, Božo Davidović, Drago Golijanin, Derviš Mulaomerović, Milivoje Vukobrat, Božo Popović, Junuz Kučuk, Ljubo Trgovčević, Aco Dimić, Dragan Orlić, Mišo Linta, Dobro Golijanin, Vesna Popović, Tihomir Golijanin i drugi.

Takođe, prenijećemo Vam u cijelosti Izvještaj koji datira iz 1987. godine i koji na određen način svjedoči o samom postajanju, ali i o ranim aktivnostima i organizaciji našeg društva:
“U novembru mjesecu 1987. godine Planinarsko društvo »Trnovo« proslavilo je dvije godine postojanja i u tom povodu organizovalo izložbu planinarske fotografije pod nazivom »Trnovo i njene planine«. Izložba je bila otvorena petnaest dana i za to vrijeme posjetili su je u velikom broju ljubitelji planinarske fotografije.
Provodeći izbore, planinarska organizacija privodi kraju svoje aktivnosti za ovu godinu koja je bila itekako uspješna. U decembru mjesecu 1987. godine održana je izvještajno-izborna Konferencija društva. Usvojeni su: Izvještaj o radu za 1987. godinu, Program rada i Finansijski plan za 1988. godinu. Za predsjednika Društva u narednom mandatnom periodu izabran je Simanić Gliša.

Planinarsko društvo »Trnovo« uspješno je završilo zimovanje na Treskavici. Učenici i učenice škole »4. april« koji su boravili u domu »Josip Sigmund« na Kozjoj luci završili su osnovnu planinarsku i školu skijanja i dobili diplome Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine.“


Danas je društvo prepoznatljivo po dobroj organizaciji planinarskih akcija u našoj zemlji, u Evropi, a i šire, zatim po školovanju planinarskih kadrova, po osvojenim prvim mjestima na orijentacionim i skijaškim takmičenjima, po aktivnostima u sklopu Planinarskog saveza Republike Srpske za šta je dobilo niz sportskih i društvenih priznanja. I pojedinci iz našeg društva su nosioci najvećih saveznih plaketa i priznanja, a Tihomir Golijanin je bio i predsjednik Planinarskog saveza u jednom mandatu kao i glavni i odgovorni urednik lista ”Planinar”.

 Kontakt  

Planinarsko sportsko društvo Trekavica Trnovo,
Zanatski centar bb,
71220 Trnovo
Tel: +387 57 610 007
Fax: +387 57 610 230
Kontakt osobe:
Drago Golijanin (predsjednik), tel: +387 65 885 857
Ognjen Popović (podpredsjednik), tel: +387 66 114 777
Tihomir Golijanin (sekretar), tel: +387 65 784 691

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17