Društva

KAŠTELl KAMBELOVAC - HPD "Ante Bedalov"

HPD-ante-bedalov

Društvo je osnovala omladina Kaštel Kambelovca, kao sekciju PD Mosora a najistaknutije su bile Željka Bulog i Zlata Jurić. Otac pokojnog Ante Bedalova, sada isto tako preminuli barba Nenad, počeo je s izgradnjom planinarskog skloništa sa željom da bude namijenjeno za upotrebu svim planinarima koji borave na Kozjaku. Planinari su ovu inicijativu prepoznali kao pozitivnu, što je rezultiralo velikim odazivom na radne akcije kod izgradnje. Uz već iskusne planinare PD Mosor, uključili su se i mještani Kaštel Kambelovca i tako postali "novopečeni“ planinari.

Gradnja je trajala 10-tak godina, budući se konstantno dolazilo s novim idejama i projekat se širio. Bili su mladi, puni entuzijazma i inovativni. Dobar dio tereta iznijeli su na kostima, a imali su i neke moderne alate, kao što je na primjer bila žičara za dopremanje žala sa padina Kozjaka. Radilo se bez prestanka, svaki vikend su provodili na domu do kasno u noć, bilo je tu i pjesme, spize i druženja, ali radilo se konstantno.

Spiritus movens u cijeloj toj priči bili su upravo pok. teta Radojka i naravno pok. Barba Nenad. Bili su ugodni domaćini, dobri ljudi, volili su mladost i mladost ih je volila i poštovala. Jedna od omiljenijih akcija koje su se obilježavale na domu bio je uspon žena na vrh Kozjaka koji je organiziralo naše društvo u suradnji s aktivom žena Kaštel Kambelovca. Uz izgradnju doma probijali su se i markirali novi planinarski putevi. Donesena je odluka da se sekcija Ante Bedalov izdvoji iz PD Mosor i da se osnuje samostalno planinarsko društvo. Nakon toga odlukom tada aktualnog predsjedništva društva donesena je odluka da se sklonište Ante Bedalov napusti i da se započne s izgradnjom nove planinarske kuće – doma Pod Koludrom.

Zemlja za izgradnju doma dobivena je od župskog vijeća župe Sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu. S izgradnjom doma započelo se na dan priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Dom je otvoren godinu dana kasnije 6. ožujka 1993. u povodu Dana grada, kada je i utemeljen planinarski put Kolijevkom Hrvatske Državnosti.

Društvo je dobitnik nagrade grada za 1996. godinu.

 

 Kontakt

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO ANTE BEDALOV

Adresa: HPD Ante Bedalov, Brce 31, Kaštel Kambelovac

Mobitel 1: 091 / 201-7254, Tome Tadin, predsjednik

Mobitel 2: 099 / 234-0136, Tome Tadin, predsjednik

Mobitel 3: 091 / 122-1639, Nikola Jelinić

Mobitel 4: 091 / 796-0938, Renata Tadin, predsjednica Izletničke sekcije

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: www.hpd-antebedalov.com/

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17