Društva

PREDSTAVLJAMO: PLANINARSKI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE

savez logoPlaninarski savez Bosne i Hercegovine je osnovan Zajedničkim sporazumom članova Saveza, usvojenim na Osnivačkoj skupštini održanoj dana. 09.12.2006. godine, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine. Planinarski savez Bosne i Hercegovine je dobrovoljna, interesna, nevladina, vanstranačka organizacija, koja po osnovi dobrovoljnosti okuplja udruženja – planinarska društva, planinarske specijalističke organizacije – stanice Gorske službe spašavanja i klubove na teritoriji Bosne i Hercegovine koji prihvataju Statut Saveza, te programe Saveza.

PSBiH punopravna je članica međunarodnih planinarskih asocijacija, to: UIAA ( International Mountaineering and Climbing Federation-Međunarodna planinarska i alpinistička federacija ) ;IKAR/CISA ( The International Commission for Alpine Rescue-Međunarodna komisija za alpsko spašavanje ); ERA( Europion Ramblers Association-Europska pješaćka asocijacija). PS BiH je osnivač i član BMU (Balkan Mountain Union-Balkanska planinarska unija), te Sportskog saveza BiH.

Osnovni ciljevi Saveza su:

- da stvara uslove za razvoj i unapređenje organiziranog rada u svim granama planinarstva ( visokogorsko planinarenje,ekspedicionizam, alpinizam, spasavanje u planinama, sportsko penjanje,turno skijanje,planinski biciklizam i drugi oblici ekstremnih planinarskih aktivnosti, planinarska orijentacija, vodička služba, speleologija, planinarska rekreacija i druge grane u planinarstvu ), te turističkim i drugim aktivnostima koje su povezane sa planinarstvom, razvojem materijalne osnove i sigurnosti u planini

- da organizira i propagira odlazak u planine BiH, kao i drugih zemalja

- da organizira pripreme i stručnu obuku planinara,a posebno omladine za trajno bavljenje planinarskim aktivnostima

- da odgaja članstvo u smislu čuvanja , zaštite i unapređivanja prirode na planinskom području općeg društvenog bogatstva koje ima posebno i šire ekološko značenje , kako za same planinare , tako i za podnožja i dalje vodene tokove

- razvija dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom, drugim nevladinim organizacijama i privrednim subjektima u cilju bolje valorizacije i ekološkog očuvanja planina

- da zauzima stavove , javno se oglašava i sarađuje sa drugim organizacijama i državnim organima radi ekološkog očuvanja i skladnog valorizovanja i iskorištavanja planina kao prirodnog i planinskog turističkog resursa

- da  inicira gradnju planinarskih objekata i smještajnih kapaciteta na planinarski pogodnim lokalitetima,te planinarskih putnih komunikacija  u planinama kao i njihovo očuvanje i održavanje

- da razvija materijalnu osnovu planinarstva i privrednih djelatnosti osnivanjem ili učešćem u osnivanju pivrednih subjekata koji doprinose unapređenju planinskog turizma i kulture planinarenja u BiH

- Ostvarivanje saradnje sa drugim srodnim savezima u zemlji i inostranstvu te stvara uslove za članove Saveza u evropskim i svjetskim asocijacijama koje imaju iste ili slične ciljeve kao Savez.

- Ostvaruje marketinšku djelatnost

- Obezbjeđuje koordinaciju između planinarskih organizacija u realizaciji programskih ciljeva

- Ostvarivanje drugih zajedničkih interesa članova Saveza,u skladu sa osnivačkim aktom i Statutom Saveza

Članovi saveza imaju sljedeća prava i obaveze:

- da biraju i budu birani u organe Saveza

- da aktivno učestvuju u ostvarivanju ciljeva Saveza

- da budu redovno i blagovremeno obavještavani o aktivnostima Saveza

- da sarađuju sa ostalim članovima Saveza

- da čuvaju i podižu ugled Saveza

- da uredno plaćaju članarinu i izvršavaju druge preuzete obaveze

- da ostvaruju druga prava i dužnosti utvrđena Statutom i opštim aktima saveza

Svojstvo člana Saveza može steći svako pravno lice registrovano na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje u svojim programskim zadacima ima opredjeljenje za razvoj planinarstva i zaštitu čovjekove okoline, privredni subjekti koji u svom djelovanju nalaze materijalni i društveni interes da učestvuju u radu Saveza, te asocijacije svih oblika okupljanja, na svim nivoima od interesa za djelatnosti i razvoj planinarstva.

Kriteriji za prijem društava/klubova u članstvo Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine

Svako društvo koje želi da postan član Saveza treba na ime pristupnine da uplati iznos od 300,00 KMna osnovu Odluke UO o kriterijima za članstvo u PS BiH broj 54-3/11 od 08. 03. 2011. godine iz Mostara, Rujište.

Svako društvo treba da posjeduje e-mail adresu ili fax ( lični ili od društva/kluba ) radi lakše koordinacije Saveza i članica.

Treba da dostavi imena i prezimena svih izabranih lica u organima društva/kluba sa osnovnim podacima i brojevima telefona, faxa, e-mail adrese, te plan rada za tekuću godinu       ( aktivnosti/akcije ).

Postojeća društva da dostave inovirane podatke adrese, broja telefona, izabranih lica u organima.

Nakon zvanične Odluke i prijema vašeg društva u PS BiH dužni smo Vam pojasniti način na koji preuzimate članski materijal za tekuću godinu. Članski materijal za 2012.godinu možete početi naručivati od 03. 01. 2012. godine po specifikaciji, kako slijedi:

1. Za sve Vaše članove starosti do osamnaest ( 18 ) godina naručujete članske markice po cijeni od 6,00 KM/ Juniori / u kojoj je uključena i cijena obaveznog osiguranja od 2,00 KMgodišnje i 2,00 KMza Međunarodne asocijacije ( UIAA, IKAR- CISA, ERA i BMU ).

2. Za sve Vaše članove starije od osamnaest ( 18 ) godina naručujete članske markice po cijeni od 10,00 KM/ Seniori / u kojoj je uključena i cijena obaveznog osiguranja od 2,00 KMgodišnje i 2,00 KMza Međunarodne asocijacije ( UIAA, IKAR- CISA, ERA i BMU ).

3. Svi Vaši članovi trebaju imati i Člansku iskaznicu ( karticu ) koju naručujete po cijeni od3,00 KM.

4. Članski materijal morate uzeti za najmanje dvadesetpet ( 25 ) članova u toku tekuće godine, i to 20 seniorskih i 5 juniorskih markica.

Vaša narudžba po gore navedenoj specifikaciji cijena treba biti poslana u kancelariju PS BiH ( obavezno u pismenoj formi ) na fax 033 555 685 ili e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Uplatu možete izvršiti na sljedeći račun:

Planinarski savez BiH, Ferhadija broj 9

71 000 Sarajevo

Union banka d.d. Sarajevo

Bankovni račun: 1020290000005586

Predsjednik Planinarskog aveza Bosne i Hercegovine je Zijad Deljo, mr. sci.

Generalni sekretar PS BiH je Tarik Grabus, prof.

Administator PS BiH je Selver Ajrulahi.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17