Vrhovi Balkana u produkciji Al Jazeera Balkans

1425260 168213113389527 1258179357 oNakon uspješnih serijala Al Jazeera Balkans "Alhemija Balkana" Gorana Milića i "Ritam Balkana" Nebojše Grabeža od četvrtka ova TV kuća će svojim gledateljima predstaviti još jedan zanimljiv serijal koji se bavi fenomenom balkanskog regiona. Ovaj put, tema su planinski vrhovi i prirodne ljepote Balkana. 

Serijal "Vrhovi Balkana" je priča o impresivnoj prirodi i ljudima koji joj pripadaju. Kroz razgovore sa ljubiteljima planina autor serijala i dugogodišnji alpinista Zehrudin Isaković vodi nas na vrhove Triglava (Slovenija), Velebita (Hrvatska), Prenja (Bosna i Hercegovina) , Stare planine (Srbija).

Istražujući vezu između lokalnog stanovništva i prelijepe prirode u serijalu govore bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, legendarni alpinisti i ljubitelji planina Stipe Božić, Dragan Jačimović, Dragan Jovović, Bora Dugić, Slavko Avsenik i mnogi drugi među kojima je sedam osvajača Mont Everesta. 

Autor serijala, Zehrudin Isaković, bosanskohercegovački novinar također je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih alpinista koji je nedavno izabran i za predsjednika Planinarskog saveza BiH koji obuvata 105 planinarskih društva iz cijele zemlje. Njegova želja je da Planinarski savez BiH uloži veće napore kako bi planinarstvo u našem društvu dobilo status kakav ima u npr. Sloveniji.
Da je Zehrudin Isaković ozbiljan zaljubljenik prirode i planinskih vrhova najbolje dokazuje i serijal Al Jazzera Balkans Vrhovi Balkana u kojem nas s lahkoćom iskusnog planinara upoznaje sa nepoznatim činjenicama o prelijepim visovima koji okružuju stanovnike cijelog regiona. Na žalost rijetki od nas su imali priliku da se uvjere u fascinantnu moć ljepote koja se rađa s pogledima s balkanskih vrhova na krajolike od kojih vam zastaje dah.

"Radeći na ovom serijalu spojio sam svoje dvije ljubavi: prema planini i prema dokumentarnom filmu. A to je valjda za nekog autora najveća sreća. Također, radeći na ovom serijalu u produkciji  Al JAzeera Balkans, imam priliku družiti se sa vrhunskim alpinistima, a dio njih su i filmski autori. Sretan sam i što su se i ostali iz autorskog tima, Jasmin Omerika i Emir Džanan, zaljubili u planinu. U želji da na najljepši način predstavimo ljepotu planina ispenjali su sa mnom vrhove Balkana, a na pojedinim snimanjima znali smo iznijeti na vrh i više od stotinu kilograma opreme", ističe Zehrudin Isaković u izjavi za BrzeVijesti.

Prema najavi producenta Seada Kreševljakovića, nakon prve serije od četiri epizode Al Jazeera planira od septembra da nam predstavi i druge planinske vrhove: Durmitor (Crna Gora), Korab (Makedonija), Prokletije (Kosovo/Albanija), Olimp (Grčka), Karpati (Rumunija).
O kvalitetu Vrhova Balkana možda najbolje govori podatak da je početkom godine ovaj serijal predstavljen u strogoj selekciji od 40 filmova iz cijelog svijeta  i na 8. međunarodnom filmskom festivalu planinaskog filma Domžale u Ljubljani koji je u svijetu planinskog filma ono što je Cannes za igrani film.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17