Gdje za vikend: JAJCE

DSCN0238Prvi proljetni dani i lijepo vrijeme, uvijek nas "tjeraju" na razmišljanje, gdje provesti slobodne dane vikenda, odogovor je ovaj put bio Jajce. Među turističkim destinacijama koje su od povijesnog značaja za BiH, izdvaja se kraljevski grad - Jajce. Obilazeći prirodne ljepote naše zemlje, često se susrećemo s kulturno-povijesnim naslijeđem, koje nas uvijek, iznova, oduševljava. 
Jajce je grad u županiji Središnja Bosna, zauzima zapadni dio županije. Nalazi na utoku Plive u Vrbas. Za Jajce često kažu da je grad kamena, svjetlosti i vode, grad-muzej pod otvorenim nebom. Putni pravci za dolazak u Jajce su iz Sarajeva, preko Zenice, Travnika, koji je udaljen je oko 145km, dok je put iz  Banja Luke udaljen oko 71 km. 
Po dolasku u  Jajce, potrebno je javiti se  "JU- Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu grada Jajca", da bi Vas dočekao njihov vodič, kao što je dočekao nas. Nakon kratkog upoznavanja, krećemo u laganu šetnju i obilazak Tvrđave, katakombi, etno muzeja, Crkve sv. Marije, Sahat-kule, vodopada.
Prvo, a po našem misljenju, i najzanimljivije odlazimo u tajanstvenu katakombu koja, po pričama našeg vodiča, uz sebe veže brojne legende. 
Nalaze se pod zemljom, uklesane u živu stijenu, a predstavljaju hram i podzemnu grobnicu posljednjeg bosanskog kralja, izgrađene 410.godine.
Iz katakombi, krećemo dalje prema prema Crkvi sv. Marije i Toranj sv. Luke, koji spadaju u najveće spomenike duhovne kulture Hrvata u BiH. Zanimljivo je napomenuti, da je Toranj sv. Luke bio pretvoren u minaret 1527. godine, nakon što su Turci definitivno osvojili Jajce. Toranj sv. Luke je jedini potpuno sačuvan zvonik sagrađen bez izravne veze s crkvom u unutrašnjosti Balkana, a 1892. godine je proglašen i spomenikom kulture. Nedaleko, od same Crkve, nalazi se Etno-Muzej, tj. u zgradi stare Osnovne škole. Eksponati u muzeju predstavljaju običaje i tradiciju jajačkog kraja. U okviru muzeja djeluju radionice tkanja i veza, koja njeguju ove tradicionalne zanate . Naše sljedeće zadržavanje je kod Dizdareve džamije, koja se nalazi u gornjem dijelu grada. Nekada je ova džamija nazivana i "Ženskom džamijom", je su je posjećivale isključivo žene. Danas ova džamija nema munare. 
Na putu prema Tvrđavi, nalazi se Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. Pretpostavlja se da je na kuli bio sat u vrijeme Osmanlija, pa otuda potiče i današnji naziv.
Pored današnjeg ulaza u Tvrđavu nalazi se portal sa kraljevskim grbom porodice Kotromanića iz 15. stoljeća. To je jedini sačuvani kraljevski portal u Bosni i Hercegovini. 
Dolaskom na Tvrđavu, doživljavamo grad iz sasvim druge perspektive. Smještena je nad gradom na 470 m/nv. Sa zidina Tvrđave pruža nam se nesvakidašnji pogled na stari dio grada. 
Nakon uživanja u pogledu, fotografiranja i kratke pauze nastavljamo dalje prema vodopadu, simbolu Jajca, koji se nalazi u samom centru grada. Dolazimo do vidikovca na ulazu u grad i onda nam svima ponestaje riječi za opisati prirodna bogastva grada Jajca. Kapljice vode nošene vjetrom na našim aparatima i odjeći, ne zaustavljaju nas u naumu da priđemo što je moguće bliže i uživamo koju minutu duže u izuzetnoj bistrini vode i raskošnoj flori, što vodopad čini još ljepšim. 
Nastavljajući dalje od vodopada, idemo prema našem današnjem zadnjem mjestu obilaska, a to je Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a. Taj Muzej je jedan od malobrojnih u Europi posvećen antifašizmu. Osnovan je 1953. godine, kao institucija memorijalnog tipa.
Cjelodnevno hodanje, naravno, zahtijeva i dobar ručak, a gdje drugo u Jajcu otici, ako ne u hotel "Turist 98", koji je smješten izvan gradske gužve. Bogat izbor tradicionalnih jela, činili su nam veliku neodumicu, ali ljubazno osoblje hotela, bilo je tu, da pomogne u odlukama. Ugodan ambijent i prekrasan pogled na rijeku Plivu učinili su ovaj ručak još ukusnijim.
Zbrajanjem dojmova, polako se pripremamo za polazak nazad, ali imamo obići još jednu prirodnu ljepotu grada Jajca, a to su Plivska jezera. 
Kratkom vožnjom od hotela "Turist 98",oko 10 minuta, stižemo do kompleksa vodenica, Mlinčići, koje su posebna atrakcija. 
Nalaze se između Velikog i Malog Plivskog jezera. Nastavljamo dalje prema Velikom plivskom jezeru i do hotela "Plivsko jezero, koje nas opet iznova oduševljava. Pored ovakve ljepote, ni kući nam se ne žuri, pa ipak ostajemo na kolačima u pomenutom hotelu, koji također nudi usluge noćenja, reznovrsatan izbor hrane i pića, ali i prostrani parking, igralište za djecu, igralište za tenis, odbojku i sl.
Naša avantura ovdje završava, ali nismo obišli ni pola onoga što grad Jajce nudi u svojoj bogatoj turističkoj ponudi.
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17