Planinarska etika i kodeks (I dio)

velika planina.jpgPravila ponašanja planinara zasnovana su na društvenim etičkim normama i uzajamnom pomaganju.
 
Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju: mlađi pozdravljaju starije, muški pozdravljaju žene, oni koji se penju one koji silaze
 – simbolično odavanje počasti za izvršeni uspon. Na pozdrav se mora jasno i glasno odzdraviti. Srdačno pozdravi i gorštake, mještane, šumare i druge ljude koje susrećeš u planini. Zahvali se za primljenu pomoć i uzvrati je.
 
Tempo hoda prilagodi najsporijem planinaru u grupi!
 
Ne ostavljaj u planini samoga člana skupine! U slučaju nesreće moralno i krivično si odgovoran za njega. Isto tako, nikad ne idi sam u planinu i ne odvajaj se od svoje grupe!
Ponudi pomoć i pruži je svakome kome je ona potrebna.
 
Ne pravi se važan svojim planinarskim i inim »sposobnostima«, dokazivanjem kondicije  – na primjer trčanjem na vrhove. Nije bolji planinar onaj koji se popeo na viši vrh brže i spretnije od ostalih, već onaj koji cjelovitije proživljava svoje posjete planinama.
 
Kada nosiš planinarsku opremu, imaj na umu da svojim nesmotrenim ponašanjem možeš nanijeti ljagu planinarskoj organizaciji i planinarima, pa i svojoj domovini, ako si u inostranstvu. Budi primjeran planinar!
Ne bacaj otpatke po planini, a svoje smeće vrati sa sobom. Ako si sve dovukao gore, sigurno možeš i praznu ambalažu vratiti dolje!
 
Ne viči u planini, ne slušaj preglasno muziku i radio.
 
Hodajući planinskim stazama, u okviru svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje, granje i popravljaj putokaze. Čuvaj staze, markacije i planinarske objekte. Uključi se u akcije uređivanja i održavanja domova i njihove okoline.
 
Na vrhovima i domovima gdje postoje upisne knjige, upiši se čitko u njih. Napiši datum, ime i prezime, puno ime tvojeg planinarskog društva, zgodnu opasku ili pjesmicu, npr. »Vodiča pratili smo slijepo, bilo nam je lijepo«… Ne upisuj neukusne primjedbe, a knjigu uredno vrati na mjesto gdje si je našao.
 
Budi tolerantan prema drugima. Nekima je za planinarski doživljaj dovoljan uspon na Medvedgrad, dok nekima ni alpski vrhunci nisu osobito impresivni, neki ne mogu hodati toliko koliko možeš ti, uostalom, drugi možda imaju ciljeve i motive drugačije od tvojih. Uživaj u onome što ti voliš i pusti druge da uživaju u onome što oni vole, osim ako oni svojim brbljanjem do besvijesti tebi ne dozvoljavaju da uživaš u onome što ti voliš.
 
 

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17